El debat sobre la taxa turística a les comarques gironines, organitzat aquest dijous 19 de juny per la Taula Gironina de Turisme (TGT), entitat on hi és present l’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava i Pirineu de Girona (ATA), ha comptat amb una taula rodona a la que hi ha participat Jordi Martí, president de l’Associació Catalana d’Agències de Viatges; Anna Garriga, economista i professora de la UdG; Pere Cornellà; president de PIMEC a Girona; Josep Maria Aguirre, professor de dret administratiu de la UdG; Jordi Colomí, alcalde de Torroella de Montgrí; i David Martí, vicepresident de la FOEG. Ha estat moderada per Jaume Dulsat, president de la TGT, i l’obertura ha anat a càrrec de Lluís Coromina degà de la Facultat de Turisme.
Els participants han reclamat que es tingui en compte la diversitat territorial a l’hora de modificar la taxa turística, i també que es tinguin en compte l’època de l’any per afavorir la desestacionalització. Segons s’ha destacat no s’hauria d’aplicar la mateixa taxa a l’estiu que en temporades de menor ocupació.
La trobada, celebrada en col·laboració amb el Patronat de Turisme Costa Brava Girona, la Diputació de Girona i la Universitat de Girona, també ha servit per reclamar seguretat jurídica, que no es legisli a cop de decret i que s’escolti el sector.
El degà, Lluís Coromina, ha destacat que actes com el d’avui serveixen per reunir el sector i generar debat en temes clau en els que l’Administració ha de tenir en compte al sector.
Josep Maria Aguirre ha detallat les novetats legislatives de les darreres setmanes, amb decrets aprovats i ha remarcat que la modificació s’hauria de tramitar com a projecte de llei.
Anna Garriga, ha remarcat que ha de ser un debat obert, que no es pot legislar a cop de decret i que la modificació de la taxa plantejada inicialment està pensada especialment en Barcelona ciutat, sense tenir en compte la resta de país. Garriga també ha destacat que el model turístic de cada zona és diferent, i no és el mateix el de Barcelona, que el de les comarques del Pirineu, interior o de costa. Per exemple a les Illes Balears han modificat la taxa, amb un augment a l’estiu i la deixant sense efecte a l’hivern, per ajudar a la desestacionalització. Ha insistit que cal legislar amb coneixement i dades concretes i ha conclòs que tenim la oportunitat de modificar la taxa pensant amb els territoris i la temporalitat.
L’alcalde de Torroella, Jordi Colomí, ha destacat que els ajuntaments volen ser una part important del debat, posant sobre la taula que un dels problemes és el finançament dels municipis turístics. Segons considera, aquest problema no se soluciona només amb la taxa turística, sinó que cal un debat en profunditat per trobar sortides adequades. Ha demanat que es facilitin les coses, i que no es creï competència entre ajuntaments veïns. Ha destacat que un cop s’aprovi la modificació de la taxa, es reunirà amb el sector turístic del municipi per mirar com s’haurà d’implementar.
Jordi Martí, ha destacat que les modificacions legislatives de les darreres setmanes transmeten una imatge d’un país poc seriós davant dels mercats internacionals. L’increment del preu pot suposar perdre competitivitat a la destinació, i davant la complexitat del tema considera que cal seriositat i no enfrontar els diferents sectors econòmics. “El turisme no ha de pagar els plats trencats de ningú”, ha dit.
Pere Cornellà, ha destacat que la nostra destinació competeix a la Champions, és un sector en el que som líders, i és necessari fer un esforç per mantenir el turisme com a generador de valor. A més, considera també que la modificació pot afectar a molts altres sectors i empreses que depenen indirectament del turisme.
David Martí, ha lamentat que un tema de tanta transcendència s’hagi tractat a base de decrets. Considera que fins a dia d’avui s’han perdut oportunitats i s’ha generat inseguretat jurídica, posant l’empresari en una situació compromesa i difícil d’explicar als mercats. Marti, també ha apostat per la temporalitat de la taxa.
A la cloenda, Joan Plana, diputat i vicepresident segon del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, ha destacat que malgrat la preocupació de la implementació de la taxa al 2012, s’ha demostrat que era necessària. Del debat ha destacat que cal adaptar a taxa a la realitat de les diferents destinacions. Sílvia Aliu, tinenta d’alcaldia de Gestió de Recursos i Atenció a la Ciutadania de l’Ajuntament de Girona, ha destacat que com aquest son molt importants, i que cal construir un sector turístic sostenible i que generi retorn a la societat.
Sobre la Taula Gironina de Turisme
La Taula Gironina de Turisme es va gestar l’agost del 2017 i actualment està integrada per les principals organitzacions turístiques presents a les comarques gironines. Els seus membres son l’Associació de Càmpings de Girona; la Federació d’Hostaleria de les Comarques Gironines; l’Associació Turística d’Apartaments (ATA); l’Associació Catalana d’Agències de Viatges (ACAVe), Associació de Parcs Aquàtics; l’Associació Catalana de Ports Esportius i Turístics; l’Associació de Centres Turístics Subaquàtics de la Costa Brava; Turisme Actiu; l’Aeroport Girona-Costa Brava, la Universitat de Girona (UdG); la Cambra de Comerç de Girona; la FOEG; PIMEC, Banc de Sabadell i CaixaBank.
Leave a Reply