L’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona (ATA) alerta del “calvari burocràtic” i “l’ofec administratiu” que les noves normatives comporten per als professionals, que se senten asfixiats. Són canvis que han vingut de cop, sense que s’hagin parlat i consensuat amb el sector, i les petites i mitjanes empreses tindran grans dificultats per poder-los assumir i tirar endavant el negocis, manté l’ATA. “A més això fomentarà encara més la il·legalitat i també que hi hagi particulars que tot i tenir la llicència turística se saltin les normatives”, afegeix.
El nou registre de viatgers i dades personals, que va entrar en vigor el desembre de l’any passat, ha suposat passar la pilota de la responsabilitat als professionals i incrementar les hores que han de dedicar a demanar una gran llista de dades, comprovar que tot sigui correcte, i en ocasions haver de discutir amb els clients, alguns dels quals no entenen els nous requisits imposats per les administracions catalanes. Algunes de les moltes dades que es demanen tant dels clients com dels allotjaments es consideren absurdes i de difícil justificació. “Es fan les normes sense parlar i consensuar amb el sector, amb incoherències i incompatibles amb l’eficiència i la professionalitat que necessiten les empreses”, diu l’ATA.
A més, les noves normatives comporten haver de demanar a cada propietari una autorització pe donar d’alta el seu allotjament a la policia, amb la feina afegida que això comporta per als gestors. “Potser sense saber-ho ens hem convertit en una sucursal de l’administració?, es pregunta ATA. Alguns associats han fet arribar com se senten: “Hem de recopilar més dades que la CIA”; “ja no se si estic gestionant apartaments turístics o fent d’administració”; “amb la nova regulació del lloguer de temporada encara s’ha afegit més normativa, per posar més entrebancs i més papers”; “Ara tenim tota la feinada del registre dels Habitatges d’ús Turístic perquè amb el risc que d’aquí a 4 anys caduquin les llicències dels apartaments”, són algunes de les queixes de professionals del sector.
Just acaba d’entrar en vigor el registre de lloguer d’habitatges d’ús turístic i de temporada i a partir de l’1 de juliol d’aquest any els propietaris hauran de tenir un número de registre. S’ha hagut de modificar tot el procediment d’enviament i s’ha hagut fer un registre per cadascuna de les unitats amb tota la documentació i càrrega burocràtica i de feina que això comporta. I això s’ha de renovar cada any i omplir tots els tràmits corresponents. “Un registre totalment inútil donat que és contrari al dret de la UE i que imposa noves càrregues administratives reiterades i innecessàries (en contra la normativa nacional i europea i que vulneren fins i tot els competències turístiques exclusives de Catalunya). Per aquest motiu l’ATA ha interposat un recurs contenciós, però mentre sigui obligatori, com a bons professionals ho complirem”.
També hi ha restriccions em matèria de publicitat dels lloguers, amb sancions importants; el control horari dels treballadors; l’increment de la taxa turística, entre altres modificacions destacades. Pel que fa a la taxa turística ara han de registrar als clients, cobrar i pagar a l’administració i amb la modificació informar a tots els clients que ja tenen reserves.
“Quan puc dedicar-me a la meva feina?”, “Potser haurà de tancar el negoci i dedicar-me a una altra cosa”, manifesten alguns professionals.
“Hem d’assumir cada cop més tràmits burocràtics, amb els problemes que això comporta per als nostres associats, alguns dels quals ens han fet arribar la seva gran preocupació pels entrebancs amb què es troben per poder seguir treballant i tirar endavant les empreses. Nosaltres no hem de fer de policies, ni de funcionaris, sinó que hem de poder fer la nostra feina que és la d’oferir als clients una atenció i servei de qualitat, amb professionalitat i sense tanta pressió”, indica la presidenta de l’ATA, Esther Torrent. “Si volem que el turisme segueixi sent un motor econòmic l’han de cuidar i també pensar més en els professionals que s’hi dediquen i fer normatives consensuades amb el sector i que siguin assumibles”, remarca.
“El problema principal és la inacció del Govern per no haver construït habitatge social durant molts anys i ara ho fan pagar al sector turístic, que no te cap culpa de la situació”, afirma el sector. A les comarques gironines un 74,5% d’HUT són segones residències i mai passaran a habitatge de lloguer habitual. Per tant, l’ATA parla que “no s’ataqui al sector sense dades objectives”.
Tota aquesta càrrega se suma a l’amenaça de les nefastes conseqüències que pot suposar el decret aprovat el novembre del 2023 i que pot suposar que el 2028 desapareguin una gran part dels HUT, amb el gran impacte que això comportarà en l’economia catalana.
L’ATA representa 15.000 HUT a les comarques de Girona, tots ells amb una total professionalització i considera que cal anar en contra de tants requisits absurds, que només fan perdre temps, quan encara i hi ha un gran nombre d’HUT sens control i il·legals en el territori.
Leave a Reply