Els apartaments turístics gironins fan balanç de la temporada que qualifiquen de molt curta

Els apartaments turístics gironins fan balanç de la temporada que qualifiquen de molt curta

L’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava- Pirineu de Girona (ATA) ha fet balanç d’una temporada que ha qualificat de “molt curta”  i “per oblidar”. Durant els mesos de juliol i agost el sector ha registrat ocupacions  que s’han situat un 20% per sota de les de l’any passat degut a la falta de turisme estranger. A les comarques gironines té un gran pes el turisme internacional i les restriccions de la mobilitat i les quarantenes imposades per diferents països a causa de la pandèmia han impactat negativament en el balanç de la temporada que el sector iniciava amb un cert optimisme i amb totes les mesures necessàries per garantir la seguretat dels visitants. L’entitat considera que tampoc han ajudat els anuncis  poc clars i concrets de les administracions en relació a les mesures per contenir l’avanç de la pandèmia.

L’ATA considera que, malgrat que els apartaments turístics s’han percebut com un dels allotjaments més segurs, en cap cas es pot fer una valoració positiva.  Segons els càlculs de l’entitat la caiguda de l’ocupació interanual ha estat del 40%. Cal tenir en compte que durant els mesos de març, abril , maig i juny els allotjaments van haver de tancar a causa de l’estat d’alarma  i de les restriccions de la mobilitat. En aquest context, segons l’ATA, la temporada ha quedat reduïda a només cinc setmanes. El sector admet que no s’esperava que les restriccions de la mobilitat serien una constant durant tot l’estiu.

Ocupació juliol i agost

En concret, i segons les dades recollides per l’entitat a través d’una enquesta realitzada entre els seus associats, l’ocupació al juliol ha estat del 50% i a l’agost del 66 % ; un 20% per sota dels mateixos mesos de l’any passat. La resposta del client de proximitat (català i estatal i francès) ha estat bona, sobretot a l’agost, però  ha faltat  el turista estranger .

Les previsions de reserves per aquesta tardor i hivern no conviden a l’optimisme tenint en compte la poca presència de turistes estrangers i les diferents crides de Governs europeus a no visitar el nostre país.

L’Associació remarca que el sector va implementar les mesures necessàries per afrontar la temporada amb totes les garanties d’higiene i sanitàries  i ha constatat que els turistes estrangers tenien ganes de venir però no ho han pogut fer degut a les restriccions de la mobilitat . Els missatges poc clars i concrets, i a  vegades contradictoris i alarmistes dels Governs, han acabat de descol·locar i perjudicar al sector . L’entitat considera que des dels Governs no s’ha sabut transmetre i explicar prou bé, per tal de donar confiança als països,  la realitat que ni els allotjaments turístics ni  les activitats  relacionades amb el turisme  a la Costa Brava han estat focus de contagi de la pandèmia i que això ha estat degut a les mesures d’higiene i seguretat que s’han pres des del sector. Un sector que s’ha consolidat com una modalitat de turisme segur  ja que es tracta d’unitats d’allotjament individuals , que s’han entregat al client amb seguretat higiènica i que han donat total garantia de confiança a les famílies. L’entitat ha constatat que nombrosos turistes han manifestat durant la seves vacances sentir-se més segurs a Catalunya que als seus països . L’ATA es pregunta de què serveix ser a l’espai Schengen, la zona de lliure circulació de persones, si precisament la circulació és el primer que s’ha prohibit en aquesta crisi sanitària, generant en ocasions una alarma sense justificar, en lloc de prendre altres mesures per contenir l’avanç de la pandèmia?

Manca d’ajudes de les administracions

L’Associació ha lamentat la manca d’ajuda de les administracions; “han donat l’esquena al sector”, s’assegura des de l’entitat  que ha mostrat la seva preocupació per la temporada que ve. L’ATA  insisteix en reclamar ajudes directes al sector a fons perdut per salvar les empreses turístiques. A més,  manté que “tenim un bon producte, allotjaments de gran qualitat, i un territori extraordinari” i considera que  cal posar en valor aquests actius. Segons l’Associació si la situació des del punt de vista sanitari millora en els propers mesos el sector turístic pot ser motor de la recuperació econòmica”.

D’altra banda, des de l’Associació es confia que el nou titular d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, sigui sensible amb les demandes que fa el sector; i ha agraït a la seva antecessora, Àngels Chacón, la feina feta  i sobretot haver estat al costat  del sector turístic en aquests moments tant complicats.

Click here to change this text

Leave a Reply

Your email address will not be published.