L’ATA manté que els ERTO són insuficients i reclama ajudes directes urgents per salvar les empreses

L’ATA manté que els ERTO són insuficients i reclama ajudes directes urgents per salvar les empreses

“ Les mesures que està aplicant el Govern espanyol per fer front a la greu crisi econòmica que està patint el país provocada per  la COVID-19 no són suficients per salvar les empreses del sector turístic. Els ERTO són mesures temporals que van ser vàlides durant el confinament però ara cal anar més enllà. I la línia de préstecs ICO tampoc és la solució”. Així de contundent s’ha expressat Lluís Parera,  president de l’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava- Pirineu de Girona (www.apartmentsandvillascostabrava.com )  durant l’Assemblea Anual de l’entitat celebrada en format online recentment. Parera s’ha mostrat molt crític amb l’administració i ha reclamant ajudes directes urgents i reals a les empreses del sector  i un pla de rescat seriós. El president de l’ATA ha advertit que si no hi ha compromisos contundents i eficaços per part de les administracions cap al sector moltes empreses no aguantaran una altra temporada com aquesta, es veuran abocades a tancar i molts treballadors es poden quedar sense feina.

“Moltes empreses del sector continuen obertes i necessiten el personal, el problema és que aquesta temporada l’ocupació ha baixat molt, el cost del  personal és molt elevat i costa arribar a final de mes”, explica Lluís Parera.  És per això que considera urgent que el Govern injecti diners directament a les empreses  com s’està fent a Alemanya o  EUA; d’aquesta manera les empreses podrien pagar el sou del treballador, es podria activar l’ocupació i es continuaria generant riquesa.

Balanç temporada

Durant la seva intervenció el president de l’ATA ha passat balanç de la temporada al sector que ha registrat una caiguda interanual del 40% de l’ocupació degut a la falta de turisme internacional  i que ha tingut ocupacions durant el juliol i agost 20 punts per sota de les  de l’any passat.  Considera que, malgrat que els apartaments turístics s’han percebut com un dels allotjaments més segurs, en cap cas es pot fer una valoració positiva .A més, s’ha mostrat decebut amb la gestió de la comunicació durant la pandèmia per part dels Governs,  que manté que va perjudicar al sector. Segons Parera no van saber  transmetre i explicar prou bé, per tal de donar confiança als països,  la realitat que ni els allotjaments turístics ni  les activitats  relacionades amb el turisme  a la Costa Brava han estat focus de contagi de la pandèmia. Un fet que el president de l’ATA atribueix a les mesures d’higiene i seguretat que s’han pres des del sector i en aquest sentit ha agraït l’esforç que han fet els empresaris.

Parera insisteix que cal apostar pel turisme com a motor de reactivació econòmica ja que és molt distributiu.  Manté que “tenim un bon producte, allotjaments de gran qualitat, i un territori extraordinari” i considera que  cal posar en valor aquests actius. Amb l’actual crisi s’ha demostrat que es tracta d’una economia transversal  de la que viuen molts altres sectors i és per això que recuperar aquesta economia transversal ajudaria a recuperar l’economia del país

Presentació del nou decret d’allotjaments turístics

Durant l’Assemblea, la Subdirectora general d’Ordenació i Inspecció Turística de la Direcció General de Turisme, Anna Martínez, ha presentat els detalls del nou decret d’allotjaments turístics. Martínez ha explicat que l’evolució dels apartaments turístics que s’han legalitzat en els últims mesos és positiva, i ho ha atribuït a les campanyes contra l’intrusisme. Actualment a les comarques gironines hi ha 38.425  habitatges d’ús turístic legals inscrits al registre de la Generalitat, gairebé la meitat del total de Catalunya. Martínez també ha informat que s’estan fent controls dels allotjaments il·legals que s’anuncien a través de les xarxes socials, un fet reclamat diverses vegades per l’Associació.

En aquest sentit l’ATA ha reclamat també que els diners que recapta la Generalitat  de les sancions imposades  en les inspeccions realitzades per la Direcció General de Turisme reverteixen en el sector per continuar treballant per la legalització de tots els apartaments turístics i per la qualitat del servei i la professionalització.

 

Click here to change this text

Leave a Reply

Your email address will not be published.