L’ATA insta als apartaments turístics de Torroella de Motgrí a presentar recurs contra la taxa d’escombraries

L’ATA insta als apartaments turístics de Torroella de Motgrí a presentar recurs contra la taxa d’escombraries

 L’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava- Pirineu de Girona (ATA) ha instat als propietaris i gestors d’habitatges d’ús turístic de Torroella de Montgrí  associats a l’entitat a presentar un recurs de reposició  a l’Ajuntament del municipi contra la liquidació de la taxa de recollida d’escombraries que considera “injusta i del tot desmesurada” . La taxa , que  es va aprovar a finals de l’any passat, s’ha modificat  i en un dels seus canvis inclou els habitatges d’ús turístic (HUT) dins la categoria d’establiments comercials i industrials , el que representa un increment considerable de l’import dels rebuts per aquest concepte.

Amb la nova taxa el propietari de l’HUT ha de pagar el triple o el quàdruple del que pagava en l’exercici anterior. I en alguna ocasió  l’import del rebut respecte al 2019 pot multiplicar-se per deu arribant als 1.382 euros; en aquest cas per aplicar la taxa d’escombraries l’Ajuntament, en un afany recaptatori, ha tingut en compte l’ocupació màxima de l’habitatge que marca la cèdula d’habitabilitat (23 places)  quan la llei fixa en un màxim de 15 les places que pot tenir l’HUT.

L’ATA ha contactat diverses vegades amb l’Ajuntament per fer-los arribar el seu desacord amb la modificació de la taxa i demanar-los que incloguin els habitatges d’ús turístic en la categoria d’habitatge residencial com estaven fins ara. L’Associació destaca que “ un cop estudiada la memòria de les ordenances fiscal per aquest any hem comprovat que en cap cas queda justificat l’increment de la taxa acordat; sinó més aviat al contrari, ens dona la raó en la nostra reclamació”.

D’altra banda, i com a resposta a la queixa de l’Associació l’Ajuntament ha plantejat algunes propostes com ara donar de baixa l’HUT si no es lloga, però l’entitat considera que no s’ajusten a dret i que són un “nyap”. Per aquest motiu l’Associació ha acordat promoure entre els seus associats a Torroella de Montgrí la presentació d’aquest recurs de reposició a l’Ajuntament i alguns propietaris ja l’han presentat. En paral·lel prepara al·legacions a les ordenances fiscals del 2021 en aquest municipi.

L’Associació recorda que els apartaments turístics no són establiments hostalers , i  tampoc són locals comercials ni indústries, i els residus que es generen no són diferents als de qualsevol habitatge residencial. Segons l’entitat, els HUTs  són habitatges cedits  pel seu propietari per estades de temporada  i això no vol dir que s’ocupi cada dia de l’any .

L’ATA no descarta recórrer als tribunals i presentar un recurs contenciós administratiu si l’Ajuntament no rectifica. Segons l’entitat hi ha precedents d’un cas similar a Lloret de mar on el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va donar la raó als propietaris dels HUTs i va declarar nul el punt de l’ordenança sobre l’increment de la tarifa per no ajustar-se a la legalitat

Doble discriminació

L’ATA manté que  els HUTs  a Torroella de Montgrí són víctimes d’una doble discriminació  no només perquè han de pagar molt més que d’altres allotjaments turístics que es lloguen per un període més llarg de temps sinó perquè s’equiparen al pagament dels hotels de luxe que abonen 52,92 euros per plaça.

D’altra banda, l’entitat considera que la mesura és especialment inoportuna en aquets moments en què a causa  de la Covid-19 s’ha desplomat la demanda del mercat de lloguer , especialment el d’estades de curta durada , que afecta singularment els HUTs. Recorda també que a Torroella de Montgrí els HUTs no van generar residus urbans ni van rebre el servei de recollida durant els tres mesos que van estar tancats a causa de l’estat d’alarma decretat pel Govern espanyol  i  en canvi no han rebut cap ajuda o compensació per les pèrdues, “sinó més aviat el càstig de l’Administració local”.

En el recurs de reposició que alguns propietaris han presentat a l’Ajuntament de Torroella de Montgrí es demana que els retornin els diners de la taxa cobrats indegudament .

A Torroella de Montgrí actualment hi ha 2.736 habitatges d’ús turístic segons el registre de la Generalitat.

 

Click here to change this text

Leave a Reply

Your email address will not be published.