El Tribunal Suprem anul.la l’augment de la taxa d’escombraries en habitatges d’ús turístic de Torroella de Montgrí

El Tribunal Suprem anul.la l’augment de la taxa d’escombraries en habitatges d’ús turístic de Torroella de Montgrí

La sala del contenciós administratiu del Tribunal Suprem (TS), en una decisió contra la qual no s’admet recurs, ha ratificat la sentència dictada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de nul·litat de la taxa d’escombraries pels habitatges d’ús turístic (HUT) del 2.020 acordada per l’ajuntament de Torroella de Montgrí.

El Tribunal Suprem rebutja el recurs de cassació presentat per l’Ajuntament de Torroella de Montgrí contra la sentència dictada el 25 d’abril de 2022 i el condemna a assumir els costos judicials del procés que fixa en 1.000 euros.

La resolució dictada pel Tribunal Suprem, de data 22 de març, dona la raó a diversos propietaris d’HUT de Torroella de Montgrí associats a l’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona (ATA) que, amb el suport i la coordinació de l’entitat, havien impugnat l’ordenança per considerar-la injusta i del tot desproporcionada. A més, en el recurs es va al·legar que  l’actuació de l’Ajuntament no s’ajustava a dret.

Toc d’atenció per als ajuntaments

L’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava- Pirineu de Girona (ATA), que a més ha impulsat la presentació d’un recurs contra l’ordenança fiscal de Torroella de Montgrí del 2021, remarca que la resolució del Tribunal Suprem “és una victòria important i representa un toc d’atenció per als ajuntaments que vulguin regular els HUT sense una base sòlida i fonamentada“. 

Segons l’ATA, ara amb la resolució del Suprem a la mà  el consistori haurà de retornar l’import als afectats  per l’increment de la taxa amb els interessos que corresponguin. L’Associació assegura que va demanar en diverses ocasions asseure’s a parlar de la problemàtica per trobar una solució però l’ajuntament de Torroella de Montgrí no va voler i va preferir resoldre-ho als tribunals. L’Associació considera una “irresponsabilitat” que l’ajuntament hagi insistit en seguir presentant recursos fent servir els diners de tots els ciutadans i amb sentències tant contundents, tant la dictada  pel jutjat contenciós administratiu número 1 de Girona el setembre del 2021  com amb la del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de l’abril del 2022.

Amb la resolució del Suprem es confirma que l’augment de la taxa per als HUT no estava justificat en la memòria economicofinancera de l’ordenança fiscal en qüestió tal i com havien exposat els afectats, la qual cosa va quedar clar en les primeres sentències.

Els HUT, dins la categoria d’establiments comercials i industrials

La taxa, que  es va aprovar a finals del 2019, es va modificar  i en un dels seus canvis va incloure els habitatges d’ús turístic dins la categoria d’establiments comercials i industrials, el que representava un increment considerable de l’import dels rebuts per aquest concepte.

Amb la nova taxa el propietari de l’HUT va haver de pagar el triple o el quàdruple del que pagava en l’exercici anterior. I en alguna ocasió  l’import del rebut respecte al 2019 es va multiplicar per deu.

L’Associació Turística d’Apartaments va considerar que no hi ha cap raó objectiva que justifiqués aquest increment i tampoc per gravar més la taxa d’escombraries als habitatges que compten amb llicència per al lloguer turístic respecte a aquells que no disposen d’aquesta llicència. Per aquest motiu va portar el cas als tribunals. L’entitat entenia que es tractava d’una actuació arbitrària amb la qual l’Ajuntament pretenia penalitzar els habitatges amb llicencia d’HUT fent servir la taxa com si fos un impost, la qual cosa no és finalitat d’una taxa.

L’Associació recorda que els HUT no són establiments, i  tampoc són locals comercials ni indústries, i els residus que es generen no són diferents als de qualsevol habitatge residencial. Segons l’entitat, els HUT  són habitatges cedits  pel seu propietari per lloguer turístic i això no vol dir que s’ocupi cada dia de l’any; un habitatge residencial està ocupat els 365 dies l’any i un HUT pot estar ocupat, de mitjana, una quarta part d’aquest temps.

Leave a Reply

Your email address will not be published.