L’ATA intensifica la defensa jurídica del sector contra les normatives arbitràries i sense fonament

L’ATA intensifica la defensa  jurídica del sector contra les normatives arbitràries i sense fonament

La defensa jurídica del sector dels apartaments i habitatges d’ús turístic és una prioritat i s’intensificarà aquest 2023, segons s’ha acordat a l’Assemblea anual de l’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona (ATA) que s’ha celebrat avui a la Cambra de Comerç de Girona. “En els últims mesos s’han fet nombroses actuacions en aquest àmbit i se n’hauran de fer més per seguir fent front a la pressió que ens fan les administracions, sobretot les administracions locals, amb decisions moltes vegades arbitràries i sense fonament”, ha manifestat durant el seu parlament la presidenta de l’ATA, Esther Torrent.

Torrent s’ha referit a la resolució que fa pocs dies va emetre el Tribunal Suprem ratificant, en una decisió contra la qual no s’admet recurs, la sentència dictada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de nul·litat de la taxa d’escombraries pels habitatges d’ús turístic (HUT) del 2.020 acordada per l’ajuntament de Torroella de Montgrí. La resolució del Suprem donava la raó a diversos propietaris d’HUT de Torroella de Montgrí associats a l’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona (ATA) que, amb el suport i la coordinació de l’entitat, havien impugnat l’ordenança per considerar-la injusta i del tot desproporcionada. A més, en el recurs es va al·legar que  l’actuació de l’Ajuntament no s’ajustava a dret. En aquest sentit, la presidenta de l’ATA ha recordat que l’Associació Turística d’Apartaments  ha impulsat també la presentació d’un recurs contra l’ordenança fiscal de Torroella de Montgrí del 2021. A més, s’estan preparant al·legacions contra  l’augment de la taxa d’escombraries de Llívia, Sant Pere Pescador i Cadaqués.

Per altra banda, fins ara l’ATA ha al·legat contra el pla que regula els HUT de Girona i contra les ordenances de Caldes de Malavella, Besalú, Vilademuls , Palamós i Santa Cristina d’Aro. Segons l’Associació en aquests dos últims casos, es tracta més d’un codi genèric d’actuació que d’una normativa explícita i concreta d’activitats a regular, i inclou preceptes ambigus i indeterminats.

Per l’Associació Turística d’Apartaments són ordenances que regulen els habitatges d’ús turístic (HUT) de forma arbitraria i establint obligacions incoherents i  sense  fonament.

Segell d’excel·lència d’empreses gestores d’HUT a punt

La presidenta de l’ATA ha anunciat també durant l’Assemblea que aviat es posarà en marxa el primer segell d’excel·lència d’empreses gestores d’HUT, únic en les seves característiques a Europa. És un projecte que es va impulsar des de l’ATA i que s’està preparant conjuntament amb la Federació Catalana d’Apartaments Turístics (Federatur), la Universitat de Girona i la Generalitat.  La iniciativa, que s’emmarca en la lluita constant del sector per erradicar els habitatges turístics il·legals, es considera molt important per avançar en la professionalització i en la millora de la qualitat del sector.

Sessió informativa dels Mossos d’Esquadra

Per altra banda, en el marc de l’Assemblea s’ha dut a terme una sessió informativa a càrrec dels Mossos d’Esquadra sobre qüestions que afecten el sector com ara el Registre de Viatgers, l’intrusisme o la necessitat de promoure el lloguer segur. La sessió ha anat a càrrec de la Unitat Regional de Proximitat i Atenció al Ciutadà (URPAC) i de la Unitat Regional de Policia Administrativa (URPA) de la Policia de la Generalitat-Cos de Mossos d’Esquadra de la Regió Policial de Girona. En aquest sentit, la presidenta de l’ATA ha destacat la importància de la col·laboració amb els Mossos d’Esquadra per crear sinèrgies per tal de poder abordar i resoldre els temes que afecten i preocupen al sector.

Leave a Reply

Your email address will not be published.