L’Associació Turística d’Apartaments al·lega contra la regulació dels HUT de Girona

L’Associació Turística d’Apartaments al·lega contra la regulació dels HUT de Girona

L’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava- Pirineu de Girona (ATA)  ha presentat al·legacions contra l’aprovació inicial de la modificació  puntual del pla general que regula els habitatges d’ús turístic de Girona perquè considera que la limitació que planteja, en el cas de la rehabilitació d’edificis que es destinin a habitatges, és del tot desproporcionada. En aquest supòsit el document -que ara mateix està a exposició pública- diu que només es podrà fer servir com habitatge d’ús turístic la primera planta de l’edifici,  però l’ATA considera que “l’elevada inversió que representa fer una rehabilitació integral amb la instal·lació d’un ascensor no ha de limitar a que es destini una sola planta a habitatge d’ús turístic”. D’altra banda, en les al·legacions elaborades per l’equip jurídic de l’ATA, es reclama que s’hi especifiquin les causes i els supòsits en que hi caldria fer una revisió o modificació; i posa de relleu que en el pla general no es preveu de quina manera l’Ajuntament de Girona mantindrà permanentment actualitzada la base de dades i el cens d’HUT.

Sis al·legacions més contra ordenances municipals

A banda de les al·legacions  contra el pla que regula els HUT de Girona,  en els darrers mesos l’Associació Turística d’Apartaments n’ha presentat també contra les ordenances de Caldes de Malavella, Besalú,  Vilademuls; i , recentment,  contra les de Palamós i Santa Cristina d’Aro. Segons l’ATA en aquests dos últims casos, es tracta més d’un codi genèric d’actuació que d’una normativa explícita i concreta d’activitats a regular, i inclou preceptes ambigus i indeterminats. L’entitat considera que aquests dos ajuntaments s’excedeixen amb escreix amb la regulació de la normativa de les competències que li atorga la legislació vigent, donat que una bona part dels conceptes de l’ordenança atempten al dret fonamental a la inviolabilitat de domicili.

Per altra banda, l’ATA està preparant al·legacions contra l’augment de la taxa d’escombraries de Sant Pere Pescador.

Per l’Associació Turística d’Apartaments són ordenances que regulen els habitatges d’ús turístic (HUT) de forma arbitraria i establint obligacions incoherents i  poc fonamentades L’entitat denuncia pressions contra el sector que es tradueixen en normatives que únicament busquen sancionar i no una regulació efectiva. L’ATA adverteix que continuarà examinant amb lupa les noves ordenances que regulen un sector que a les comarques gironines representa 190.000 places d’allotjament turístic legalitzat.

Tres impugnacions als tribunals

Per altra banda, l’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona ha presentat en els darrers mesos tres recursos contenciosos contra ordenances  i plans municipals que, sense cap fonament, anaven en contra del sector. En concret, s’ha impugnat als tribunals  l’augment de la taxa d’escombraries per als habitatges d’ús turístic de Torroella de Montgrí per considerar-lo injust i desproporcionat. En aquest cas, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va donar la raó als propietaris, que ho van impugnar amb el suport de l’Associació, i va declarar nul.la l’ordenança fiscal del 2020 que regulava aquest increment. També s’ha presentat un recurs contenciós contra l’acord de la Comissió Territorial d’Urbanisme de Girona que aprova definitivament la modificació del POUM de Begur; i  contra  el Pla Especial d’HUT de  Tossa de Mar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.