La Plataforma d’HUTS de Lloret denuncia que les plaques identificatives disparen els robatoris

La Plataforma d’HUTS de Lloret denuncia que les plaques identificatives disparen els robatoris

La Plataforma d’Habitatges d’Ús Turístic (HUT) de Lloret de Mar, que té el suport de l’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava- Pirineu de Girona (ATA), denuncia que les plaques identificatives instal·lades en les façanes dels allotjaments  han fet disparar aquest estiu de forma alarmant el nombre de robatoris a l’interior dels HUTS.

L’entitat ha comptabilitzat  28 robatori i dos intents de robatori en els HUTS de Lloret que gestiona mentre que la temporada anterior en van ser 12.

Els robatoris s’ha concentrat a les urbanitzacions de Serra Brava, Roca Grossa, la Riviera, Urcasa, Canyelles i els Pinars de Lloret. Els lladres acostumen a robar en habitatges on hi poden accedir a través de zones boscoses per evitar ser vistos pels veïns o possibles càmeres de seguretat.

Tots els HUTS de Lloret de Mar que estan legalitzats estan obligats a tenir  plaques identificatives en compliment de l’ordenança  d’Habitatges d’Ús Turístic que va entrar en vigor a principis de 2018 al municipi; i en elles hi ha de constar un codi QR a través del qual l’autoritat pot comprovar si disposa de la documentació actualitzada; també hi  ha d’haver el número de  registre de l’HUT, l’ocupació màxima de l’habitatge segons la cèdula d’habitabilitat i un telèfon de contacte de la persona responsable durant 24 hores .

Tant la Plataforma com l’ATA  ja van advertir a l’Ajuntament de Lloret, en el moment en que es redactava l’ordenança, que les plaques identificatives atraurien els delinqüents. “D’aquesta manera s’assenyala de forma massa evident que es tracta d’un allotjament turístic i això ho posa més fàcil als lladres”, mantenen amb gran preocupació des d’ATA i des de la Plataforma. Les dues entitats consideren que no és necessari  visibilitzar tant clarament els HUTS amb una placa identificativa i en aquest sentit proposen altres alternatives per controlar que tots els Habitatges d’Ús Turístic  tinguin la documentació actualitzada i compleixin la normativa,  aprofitant les possibilitats que donen les noves tecnologies, com ara la creació d’un registre de professionals que es dediquen a aquesta activitat al quan només hi pogués accedir la policia, l’Ajuntament i els propis professionals . “Ara, és molt més fàcil robar en un HUT perquè amb les plaques identificatives els lladres saben que es tracta d’un allotjament on hi ha turistes i objectes de valor i poden controlar millor els seus moviments“, asseguren des de la Plataforma.

A més, les dues entitats consideren molt injust obligar als HUTS legals a tenir les plaques a les façanes perquè s’identifiquin i , en canvi, no es destinin més esforços a perseguir els il.legals.

La Plataforma s’ha reunit recentment amb els responsables de la comissaria dels mossos de Blanes per fer-los arribar la seva preocupació arran de l’augment dels robatoris als habitatges d’ús turístic aquest estiu i els han demanat més presència policial a les zones més afectades. En aquesta reunió els mossos van comunicar als representants de la Plataforma que, efectivament, les estadístiques policials reflectien un augment de robatoris a HUTS aquest estiu respecte a anys anteriors i que, per contra, havien disminuït en hotels.

Els gestors i els propietaris han de pagar 50 euros per cada placa identificativa i les han de tenir  instal.lades a la façana de l’habitatge en un lloc visible. A més, en cas de robatori  s’exposen a ser sancionats si no les tornen a comprar i les substitueixen per còpies. La Plataforma denuncia que un gestor va patir el robatori de 10 plaques en una  mateixa nit i que les va haver de tornar a adquirir, cosa que s’evitaria –asseguren- si es disposés, per exemple, d’un registre d’HUTS legalitzats.

Click here to change this text

Leave a Reply

Your email address will not be published.