Propietaris d’HUT de Torroella de Montgrí porten la taxa d’escombraries als tribunals

Propietaris d’HUT de Torroella de Montgrí  porten la taxa d’escombraries als tribunals

Amb el suport i la coordinació de l’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona (ATA), diversos propietaris d’habitatges d’ús turístic de Torroella de Montgrí han presentat un recurs al jutjat contenciós administratiu de Girona contra les liquidacions de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí per la taxa d’escombraries de l’exercici 2020, ja que la consideren injusta i del tot desproporcionada. En el recurs, es manifesta que l’actuació de l’Ajuntament no s’ajusta a dret i es sol·licita  que s’anul·lin els rebuts del servei d’escombraries corresponents a l’any passat; també es demana que se’ls torni  l’import pagat amb els interessos, i que es declari il.legal l’ordenança fiscal que regula l’augment de la taxa. La demanda s’ha presentat després que l’Ajuntament els ha desestimat el recurs de reposició que van presentar, promogut per l’ATA, a finals de l’any passat .

Així mateix, l’Associació anima a tots els propietaris d’HUT que se sentin perjudicats per la liquidació d’aquesta taxa a presentar també un recurs contenciós administratiu; i adverteix que no es quedarà de braços plegats davant de greuges com aquest i assegura que estarà molt emetent cap a qualsevol actuació per part dels ajuntaments de la demarcació que vagi en contra del sector i sigui injusta.

Segons l’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona hi ha precedents d’un cas similar a Lloret de Mar on el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va donar la raó als propietaris dels HUT i va declarar nul el punt de l’ordenança sobre l’increment de la tarifa per no ajustar-se a la legalitat.

Els HUT, dins la categoria d’establiments comercials i industrials

La taxa, que  es va aprovar a finals del 2019, es va modificar  i en un dels seus canvis va incloure els habitatges d’ús turístic dins la categoria d’establiments comercials i industrials, el que representa un increment considerable de l’import dels rebuts per aquest concepte.

Amb la nova taxa el propietari de l’HUT ha hagut de pagar el triple o el quàdruple del que pagava en l’exercici anterior. I en alguna ocasió  l’import del rebut respecte al 2019 s’ha multiplicat per deu.

L’Associació considera que no hi ha cap raó objectiva que justifiqui aquest increment i tampoc per gravar més la taxa d’escombraries als habitatges que compten amb llicència per al lloguer de temporada respecte a aquells que no disposen d’aquesta llicència. L’entitat entén que es tracta d’una actuació arbitrària amb la qual l’Ajuntament pretén penalitzar els habitatges amb llicencia d’HUT fent servir la taxa com si fos un impost, la qual cosa està prohibida per llei.

L’Associació recorda que els HUT no són establiments, i  tampoc són locals comercials ni indústries, i els residus que es generen no són diferents als de qualsevol habitatge residencial. Segons l’entitat, els HUT  són habitatges cedits  pel seu propietari per estades de temporada  i això no vol dir que s’ocupi cada dia de l’any .

Click here to change this text

Leave a Reply

Your email address will not be published.