El TSJC anul.la l’augment de la taxa d’escombraries pels HUT de Torroella de Montgrí

El TSJC anul.la  l’augment de la taxa d’escombraries  pels HUT de Torroella de Montgrí

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha declarat nul.la l’ordenança fiscal del 2.020 de Torroella de Montgrí que regula l’augment de la taxa d’escombraries pels habitatges d’ús turístic (HUT) i ha acordat que es retorni l’import pagat  amb els interessos. La resolució ha donat la raó a diversos propietaris d’HUT de Torroella de Montgrí que, amb el suport i la coordinació de l’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona (ATA), havien impugnat l’ordenança per considerar-la injusta i del tot desproporcionada. A més, en el recurs es va al·legar que  l’actuació de l’Ajuntament no s’ajustava a dret.

L’acord del TSJC confirma la sentència que el jutjat contenciós administratiu número 1 de Girona va dictar el setembre del 2021 i desestima el recurs d’apel·lació presentat per l’Ajuntament de Torroella de Montgrí. També imposa a l’Ajuntament les despeses del recurs d’apel·lació que fixa en 1.000 euros.

La resolució considera que l’augment de la taxa no està prou  justificat en la memòria economicofinancera de l’ordenança fiscal en qüestió . Diu que el document “es limita a assenyalar el cost previsible per a la realització del servei i els ingressos que es preveuen recaptar per la taxa,  fixant el tipus de quota tributària  pel tipus d’activitat,  però no hi apareixen els criteris pels quals es determina l’increment”. Per altra banda, la sentència recull que l’Ajuntament va reconèixer haver fixat  l’augment de la taxa sense tenir tota la informació sobre els HUTS als quals prestava el servei de recollida d’escombraries   i que es va comprometre  a fer-ne un nou càlcul  i retornar els imports corresponents un cop tingués aquesta informació. El tribunal entén que aquest reconeixement significa de facto que l’actuació del consistori no s’ajustava a dret.

Els HUT, dins la categoria d’establiments comercials i industrials

La taxa, que  es va aprovar a finals del 2019, es va modificar  i en un dels seus canvis va incloure els habitatges d’ús turístic dins la categoria d’establiments comercials i industrials, el que representa un increment considerable de l’import dels rebuts per aquest concepte.

Amb la nova taxa el propietari de l’HUT va haver de pagar el triple o el quàdruple del que pagava en l’exercici anterior. I en alguna ocasió  l’import del rebut respecte al 2019 es va multiplicar per deu.

L’Associació Turística d’Apartaments va considerar que no hi ha cap raó objectiva que justifiqués aquest increment i tampoc per gravar més la taxa d’escombraries als habitatges que compten amb llicència per al lloguer de temporada respecte a aquells que no disposen d’aquesta llicència. Per aquest motiu va portar el cas als tribunals. L’entitat entenia que es tractava d’una actuació arbitrària amb la qual l’Ajuntament pretenia penalitzar els habitatges amb llicencia d’HUT fent servir la taxa com si fos un impost, la qual cosa està prohibida per llei.

L’Associació recorda que els HUT no són establiments, i  tampoc són locals comercials ni indústries, i els residus que es generen no són diferents als de qualsevol habitatge residencial. Segons l’entitat, els HUT  són habitatges cedits  pel seu propietari per estades de temporada  i això no vol dir que s’ocupi cada dia de l’any .

Leave a Reply

Your email address will not be published.